Článek týdne - prevence vzniku křečových žil - strava

imgJednou z potravin, jejíž účinky se příznivě projevují při zpevňování cévních stěn, je pohanka. Dříve byla pohanka používána jako tradiční zemědělská plodina. K léčebným účelům se nevyužívá příliš dlouho. Nejdůležitější složkou pohankové nati i plodu jsou flavonoidy, především rutin. Dnes nachází uplatnění hlavně její vnitřní použití, a to zejména formou čaje. Připravuje se z nati a slupek pohanky. Flavonoid rutin, který je v ní bohatě zastoupen, působí příznivě na zeslabenou stěnu cév, má schopnost ji zpevňovat, čímž ulevuje od potíží s křečovými žilami a s nimi spojenými bolestmi a otoky nohou. Předchází také tvorbě podlitin, nemocem kardiovaskulární (srdečně-cévní) soustavy, upravuje krevní tlak a ulevuje od potíží s hemoroidy. Tytéž vlastnosti má také pokrm připravený z pohankových zrn, mouky, vloček apod.

Redakce Žilníporadny.cz