Vláknina je skvělá prevence zácpy. Tipy, jak ji získat v zimě

Vláknina je jednou z nedílných součástí jídelníčku a změnit by se to nemělo ani v zimě, kdy některých přirozených zdrojů vlákniny na talíři ubývá. Její dostatečný příjem dokáže změkčit stolici, a tudíž zmírnit riziko vzniku problémů s hemoroidy.

Zácpa způsobuje potíže s hemoroidy
Vláknina je skvělým způsobem, jak omezit vznik zácpy. Právě ta totiž zvyšuje riziko a zhoršení akutního průběhu hemoroidálního onemocnění. To vzniká ve chvíli, kdy hemoroidální pleteně, které utěsňují konečník, zbytní, protože na ně při vyprazdňování tlačí tuhá stolice. Nemoc se projevuje pálením, řezáním, tlakem a nepohodlím kolem konečníku. Vláknina je důležitou součástí prevence i dalších neinfekčních onemocnění, například diabetu 2. typu, obezity, Crohnovy choroby a rakoviny tlustého střeva.

Tuhá stolice může způsobit problémy
Vláknina je nestravitelná složka naší stravy, která se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Zatímco nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice a zrychluje její průchod tlustým střevem, rozpustná vláknina zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a omezuje vstřebávání některých živin, například cukrů. Měkká stolice, která bez jakýchkoliv potíží projde trávicím traktem, nezpůsobuje problémy jako jsou řitní trhliny či bolest při vyprazdňování.

Příliš vlákniny škodí
Kolik vlákniny je tak akorát? Denní jídelníček dospělých by měl obsahovat alespoň 30 g vlákniny denně.  Ale pozor! Nadměrný příjem vlákniny může na druhou stranu snížit vstřebávání některých důležitých vitaminů a minerálních látek a projevit se může nadýmáním a trávicími obtížemi.

Kde se vláknina schovává?
Pravděpodobně vás překvapí, že obsah vlákniny v ovoci a zelenině není tak vysoký, jak byste si představovali. Její dostatečné množství nezajistí ani doporučovaných 500 g nebo 5 hrstiček ovoce a zeleniny za den. Skvělými zdroji vlákniny jsou celozrnné pečivo, ovesné vločky, ořechy, semena nebo luštěniny. Sáhnout můžete také po výrobcích s přívlastkem „s vysokým obsahem vlákniny“. Ty vám zaručí minimálně 6 g vlákniny na 100 g výrobku.

Vláknina v zimním jídelníčku
Zařaďte do svého zimního jídelníčku dostatek vlákniny.

  1. Ráno se zahřejte ovesnou kaší, zvolit můžete také müsli.
  2. Hledáte nové recepty na koláč nebo vánoční cukroví? Zaměřte se na ty s celozrnnou moukou.
  3. Fazolová nebo hrachová polévka vás nejen zahřeje, ale také dodá velkou porci vlákniny. Tu ještě zvýšíte, pokud ji ozdobíte semínky.
  4. S čočkou se neomezujte jen na Nový rok.
  5. Čerstvé maliny jsou v zimě trošku oříšek. Co do vlákniny je ale skvěle nahradí sušené meruňky.
  6. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuskus nebo bulgur, teď je nejvyšší čas.
  7. Sáhnout můžete také po české klasice ve formě jáhel nebo pohanky. Moderní recepty s nimi umí zázraky.
  8. Při večerním mlsání na misku nasypejte oříšky místo brambůrků.

Mast na hemoroidy
Vláknina je důležitou součástí prevence hemoroidálního onemocnění. Pokud máte s rozšířenými hemoroidy vlastní zkušenost, nezapomínejte ani na lokální léčbu ve formě hemoroidální masti a čípků, na dostatek pohybu a další režimová opatření. S těmi vás seznámí lékař, kterého je vhodné navštívit hned při prvních známkách zdravotních komplikací. Komplexní léčba pod dohledem odborníka vám pomůže zmírnit průběh tohoto onemocnění.

 

Vláknina je skvělá prevence zácpy. Tipy, jak ji získat v zimě

Homepage: 

NEWSLETTER
PARTNEŘI